Alles wat je moet weten over chocolade

Chocolade snoepen is helemaal niet zo slecht. Hylke Boelens van Powerslim vertelt je alles wat je moet weten over chocolade!

Wij vrouwen zijn er gek op, chocolade, chocolademelk, bonbons, chocolademilkshake, chocolade ijs, brownies, chocoladepudding en zo kan ik nog wel even doorgaan. Heb jij ook eens in de zoveel tijd zo’n onweerstaanbare trek-in-chocolade-aanval? Ik leg uit waarom af en toe chocolade snoepen nog helemaal zo slecht niet is én ik, Hylke Boelens Diëtist bij PowerSlim, geef je een recept om zelf super makkelijk suikervrije chocolade te maken.

Verschillende soorten chocolade
Elke chocolade smaakt anders. Toch zijn de ingrediënten voor pure, melk en witte chocolade bijna hetzelfde, ze komen alleen in andere verhoudingen voor. De basis ingrediënten van chocolade zijn suiker, cacao (cacaoboter en cacaomassa) en melkpoeder. De lijst van ingrediënten wordt verder aangevuld met bijvoorbeeld hazelnoten, rozijnen, kokos etc. Pure chocolade smaakt het bitterst. Dit komt doordat de concentratie van cacaobonen hier het hoogst is in vergelijking met witte of melk chocolade. In witte chocolade wordt alleen cacaoboter gebruikt, er komt nauwelijks cacao in voor.

Gezondheidsvoordelen chocolade komen door cacao
De gezondheidsvoordelen van chocolade zijn voornamelijk afkomstig uit cacao. In cacaobonen zitten onder andere gezonde vetten zoals oliezuur en palmitinezuur. Dit zijn onverzadigde vetten die een positief effect hebben op het bloedlipidenprofiel. Verder bevatten cacaobonen antioxidanten (flavonoïden), stikstofhoudende bindingen en mineralen zoals kalium, fosfor en magnesium. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat chocolade mogelijk een bloeddrukverlagend effect heeft. (1) Pure chocolade bevat de hoogste concentratie cacaobonen, vandaar dat het beter is om een stukje pure chocolade te eten.

Kun je je echt gelukkiger voelen door het eten van chocolade?
De stikstofhoudende verbindingen in cacao bevatten zowel eiwitten als de methylxanthines, theobromine en cafeïne. Dit zijn stimulerende middelen voor het centrale zenuwstelsel. Het bevordert de bloedcirculatie, verjaagt vermoeidheid en slaapbehoefte en verhoogt de stofwisseling. Onderzoek heeft aangetoond dat de polyfenolen in chocolade inderdaad voor een gelukkiger gevoel kunnen zorgen. Proefpersonen uit dit onderzoek die de hoogste concentratie polyfenolen kregen toegediend via een chocoladedrankje, rapporteerden na 30 dagen een significante verbetering in de mate waarin zij zich rustig en tevreden voelden(2).

Maar chocolade is ook een dikmaker
Helaas zitten er naast bovengenoemde stoffen ook voedingsstoffen in chocolade die een minder goede impact hebben op de gezondheid. Zo zit er in chocolade veel suiker wat zorgt voor een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. En vergeet niet dat vetten, ongeacht of het verzadigde of onverzadigde vetten zijn, maar liefst 9 kilocalorieën per gram leveren. Chocolade is dus een echte caloriebom. Ook gaan de positieve eigenschappen van cacao voor een groot deel verloren tijdens het productieproces van chocolade.

Over Hylke Boelens
Hylke Boelens is diëtist en formulemanager bij PowerSlim. Zij is verantwoordelijk voor conceptontwikkeling, product development en opleidingen. Hierbij hoort onder meer het bijhouden van alle wetenschappelijke ontwikkelingen op voedings- en gezondheidsvlak. Zodat relevante kennis doorgevoerd kan worden naar de praktijk, om het afvallen en op gewicht blijven zo succesvol mogelijk te maken.

Bronnen: 1. Chocolate—Guilty Pleasure or Healthy Supplement? Laura S. Latham, PharmD;1 Zeb K. Hensen, MD;2 Deborah S. Minor, PharmD2. The Journal of Clinical Hypertension Vol 16 | No 2 | February 2014

2. Cocoa polyphenols enhance positive mood states but not cognitive performance: a randomized, placebo-controlled trial Matthew P Pase, Andrew B Scholey et al. Journal of Psychpharmacology 2013

Laatste nieuws