Van deze koolhydraten val je af

Weleens gehoord van resistent zetmeel? We kid you not: van dit type koolhydraten word je daadwerkelijk slanker. En het is nog eens onwijs gezond ook.

Weleens gehoord van resistent zetmeel? We kid you not: dit is een type koolhydraat waar je daadwerkelijk slanker van wordt. En het is nog eens onwijs gezond ook. Hoe het precies zit en waar je dit type zetmeel zoal in kunt vinden? We hebben het voor je uitgezocht.

Je lichaam kan koolhydraten uit resistent zetmeel niet omzetten in energie. Het gevolg daarvan: je lichaam neemt minder calorieën op uit voedingsmiddelen die resistent zetmeel bevatten en deze voeding zet dus minder snel aan. Maar als het zetmeel eenmaal in je darmen aangekomen is, doet het werkelijk wonderen – een beetje vergelijkbaar met hoe vezels werken.

Gezonde darmflora

De goede bacteriën in je darmen smullen van resistent zetmeel en vermeerderen zich daardoor volop. Fijn, want een gezonde darmflora is goed voor van alles en nog wat, zoals je immuunsysteem, een optimale opname van voedingsstoffen en een happy state of mind. Maar resistent zetmeel heeft nog meer voordelen: je verbrandt er bijvoorbeeld sneller vet door en je zit er langer vol van.

Bronnen van resistent zetmeel

Je vindt dit type zetmeel van nature in o.a. groene bananen, kidneybonen, zwarte bonen, linzen en havermout. Maar het beste nieuws: je kunt zélf de hoeveelheid resistent zetmeel in aardappelen, rijst en pasta opvoeren door middel van een simpel trucje: laat deze voedingsmiddelen eerst afkoelen.

Hoe lang je het precies moet laten afkoelen is nog niet helemaal duidelijk (sommige onderzoekers zeggen dat een paar minuten genoeg is; anderen zeggen dat je het een nacht in de koelkast moet zetten en het de volgende dag opnieuw moet opwarmen). Hier toch een concreet voorbeeld: als je een half kopje witte rijst met een theelepel kokosolie in 20 tot 40 minuten gaar kookt en vervolgens 12 uur in de koelkast zet, zitten er 50 tot 60 procent minder calorieën in. Dat bleek uit een onderzoek door The College of Chemical Sciences in Sri Lanka.

Kom maar op met die carbs!

Lees ook:

Laatste nieuws