Vet eten = een platte buik

Doei magere yoghurt, droge crackers en anti-aanbakpan; hallo avocado’s, olijfolie en noten! Onderzoek wijst uit: wie meer goede vetten eet, valt snell

Doei magere yoghurt, droge crackers en anti-aanbakpan; hallo avocado’s, olijfolie en noten! Onderzoek wijst uit: wie meer goede vetten eet, krijgt een snellere stofwisseling en valt sneller af. Vet eten = een platte buik.

Laten we dit voorop stellen: vetten – óók de goede – bevatten inderdaad meer calorieën dan bijvoorbeeld proteïnen of koolhydraten. Maar door goede vetten te eten versnelt je metabolisme en verbrand je sneller vet, waardoor je juist afvalt. Uit een onderzoek gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association is gebleken dat mensen die veel goede vetten en weinig koolhydraten eten, 300 calorieën per dag méér verbranden dan mensen die weinig goede vetten en veel koolhydraten eten. Daarnaast bleek een vetrijk dieet je cholesterolgehalte én je bloedsuikerspiegel te verbeteren.

Welke vetten dan ‘de goede’ zijn? Volgens Dr. Mark Hyman, auteur van het boek Eat Fat, Get Thin dat eerder deze week uitkwam, heeft je lichaam maar twee vetten nodig: omega-3 en omega-6. Vooral omega-3 schijnen we tegenwoordig massaal tekort te komen (met een droge huid en broze nagels, maar ook depressie en angststoornissen als mogelijke gevolgen). Zijn advies: vul die tekorten aan en eet meer goede vetten!

DE BESTE BRONNEN VAN GOEDE VETTEN:

  • avocado’s;
  • noten (zoals walnoten, amandelen, pecannoten en macadamianoten);
  • zaden (zoals lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad, chiazaad en hennepzaad);
  • extra vierge olijfolie;
  • extra vierge kokosolie;
  • vette vis (zoals haring, wilde zalm, makreel en sardines).

Welke productgroep je ook kiest, ga voor kwaliteit; hoe beter de kwaliteit van de vetten die je eet, hoe beter je lijf erop reageert.

Bronnen: Eat Fat, Get Thin, Dr Hyman | drhyman.com.

Laatste nieuws